0

Yüzde Hesaplama

Yüzde hesaplama, sayıların yüzdelik değişimini hızlı ve kolay bir şekilde öğrenmek için kullanılan yöntemlerden biridir. Bu işlemi yüzde alma formülü kullanmadan MandoTaem yüzde hesaplama aracı ile saniyeler içinde gerçekleştirebilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek yüzde artış ve indirim hesaplamalarınızı kolayca yapabilirsiniz. Herhangi bir sayının yüzde 10, 20, 25, 30, 50 artışını basit bir şekilde tespit edebilmek için değişkenleri ilgili kutucuklara girerek "hesapla" butonuna tıklamanız yeterli. İşte yüzde hesaplama nasıl yapılır sorusunun en hızlı ve pratik cevabı!

YÜZDE HESAPLAMA ARACI

* Doldurulması zorunlu alanlar

Yüzde Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki ekran üzerinden sayıların yüzdesini kolayca bulabilirsiniz. Ham sayı ve yüzdelik oranı örnekler doğrultusunda kutucuklara girerek yüzde hesaplama formülüne ihtiyaç duymadan sonuca ulaşabilirsiniz. Maaş yüzde hesaplama, gelir ya da giderdeki artış oranı, zam ve indirim oranı hesaplama gibi işlemlerinizi bu ekrandan otomatik olarak gerçekleştirilebilirsiniz.

Yüzde Hesaplama Formülü Nasıl Kullanılır?

Telefonda veya hesap makinesinde bulunan yüzde hesaplama araçları genellikle kullanıcıların doğrudan işlemi gerçekleştirmesine yöneliktir. Ancak, MandoTaem'daki yüzde hesaplama aracı ile sadece yüzdesini hesaplayacağınız rakamı ve yüzdelik oranı girmeniz yeterlidir. İhtiyacınıza uygun olan yüzdelik oranı ve rakamı girdikten sonra, araç sizin için otomatik olarak hesaplamayı gerçekleştirir.

Maaş Yüzde Hesaplama

Bir sayının yüzdesini almak için kullanılan yüzde hesaplama formülü çarpma ve bölme işlemlerini içerir. Örneğin A sayısının yüzde B'sini hesaplamak için (AxB)/100 şeklinde bir işlem yapmak gerekir. Örneğin 200'ün yüzde 20'sini hesaplamak için bu formüle göre 200x20/100 hesabı yapılmalıdır.

Daha hızlı sonuç elde etmek için yukarıdaki "İşlem" kısmında "A sayısının %B'si kaçtır?" seçeneğini seçip, "A Sayısı" kısmına 200, "B Sayısı" kısmına 20 yazmanız yeterli olacaktır. "Hesapla" butonuna bastığınızda yüzde artış hesaplama işleminiz tamamlanacaktır. Maaş yüzde hesaplama işlemi için de aynı adımları uygulamanız gerekir. Çıkan sonuç maaşınızda yaşanacak artışı gösterir.

Yüzde İndirim Hesaplama

Yüzde hesaplama aracı; faiz, artış veya indirim hesaplama amacıyla da kullanılabilir. Örneğin fiyatı 1000 TL olan bir ürün %25 indirime girdiyse yukarıdaki araçta A sayısına 1000, B sayısına 25 yazarak üründe kaç liralık indirim olacağını öğrenebilirsiniz. Böylece söz konusu ürünün fiyatında, yüzde hesaplama aracında çıkan sonuç kadar indirim olacaktır.

Bir Sayının Yüzdesi ve Miktar Olarak Karşılığı

Bir sayının yüzdesi, o sayının yüzdelik olarak belli bir miktara bölünmesi anlamına gelir. Yani yüzdesini alacağımız sayıyı X, yüzdesini Y kabul edersek; bir bütün olan X'in Y kadar parçalanmasıyla elde edilen sayı X'in yüzde Y'si olarak karşımıza çıkar.

Örnek verecek olursak;

%0: Hiçliktir. Bir sayının yüzde 0'ı sonuç vermez.

%10: 10'da 1 demektir. Bir sayının yüzde 10'u o sayının 10'da birini ifade eder.

%20: Bir sayının beşte bir demektir. Bir sayının %20'si o sayının beşte birine karşılık gelir.

%25: Sayının tamamı bir bütün olarak ele alınırsa bir sayının %25'i o sayının çeyreğine eşittir.

%50: Sayının yarısına karşılık gelir. Bir sayının yüzde elli artması demek sayının yarıya bölünmesiyle elde edilen miktarın baştaki sayıya eklenmesi demektir.

%100: Sayının tamamı demektir. Bir sayıdaki %100'lük artış, mevcut sayının kendisi kadar artması yani iki katına çıkması demektir.

Yorum Gönder Blogger Disqus

1.Konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler. 😊
2.Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayınlanır.
3.Lütfen yorumlar da hakaret içeren kelimeler kullanmayın.😑
4.Din dil ırk ayrımı yapmayın.😥
5.Konunun alıntı veya yasal olmayan bir durum arz ettiğini düşünüyorsanız iletişim yolu ile bize ulaşarak bildirebilirsiniz hak ihlali durumlarında 3 iş günü içerisinde konu kaldırılacaktır.👮‍♂️
6.Kırık ve eksik linki yorum olarak bildirin konu 24 saat içerisinde düzenlenecektir.👍

yesil ayıraç
 
Yukarı Çık