0

Bir Sürücüyü Bölümlendirirken GPT ve MBR Arasındaki Fark Nedir?

Mekanik disk

Windows 10 veya 8.1'de yeni bir disk kurduğunuzda, MBR (Ana Önyükleme Kaydı) veya GPT (GUID Bölüm Tablosu) kullanmak isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Bugün GPT ve MBR arasındaki farkı açıklıyoruz ve PC'niz veya Mac'iniz için doğru olanı seçmenize yardımcı oluyoruz.

GPT birçok avantajı beraberinde getirir, ancak MBR hala en uyumlu olanıdır ve bazı durumlarda hala gereklidir. Bu arada, bu yalnızca Windows için bir standart değil; Mac OS X, Linux ve diğer işletim sistemleri de GPT'yi kullanabilir.

GPT veya GUID Bölme Tablosu, daha büyük sürücüler için destek de dahil olmak üzere birçok avantajı olan daha yeni bir standarttır ve çoğu modern PC için gereklidir. Uyumluluk için yalnızca ihtiyacınız varsa MBR'yi seçin.

Bir bölüm yapısı, bilgilerin bölüm üzerinde nasıl yapılandırıldığını, bölümlerin nerede başlayıp bittiğini ve ayrıca bir bölüm önyüklenebilirse başlatma sırasında kullanılan kodu tanımlar. Bir diski daha önce bölümlediyseniz ve biçimlendirdiyseniz veya Windows'u çift önyüklemek için bir Mac kurduysanız, muhtemelen MBR ve GPT ile uğraşmak zorunda kaldınız. GPT yeni standarttır ve yavaş yavaş MBR'nin yerini almaktadır.

GPT ve MBR Ne Yapar?

Kullanmadan önce bir disk sürücüsünü bölümlemeniz gerekir . MBR (Ana Önyükleme Kaydı) ve GPT (GUID Bölüm Tablosu), bölümleme bilgilerini bir sürücüde depolamanın iki farklı yoludur. Bu bilgi, bölümlerin fiziksel diskte nerede başlayıp nerede bittiğini içerir, böylece işletim sisteminiz her bölüme hangi sektörlerin ait olduğunu ve hangi bölümün önyüklenebilir olduğunu bilir. Bu nedenle, bir sürücüde bölümler oluşturmadan önce MBR veya GPT'yi seçmelisiniz.

MBR or GPT  initialize disk

MBR'nin Sınırlamaları

MBR, ilk olarak 1983'te IBM PC DOS 2.0 ile tanıtıldı. MBR, bir sürücünün başında bulunan özel bir önyükleme sektörü olduğu için Ana Önyükleme Kaydı olarak adlandırılır. Bu sektör, kurulu işletim sistemi için bir önyükleyici ve sürücünün mantıksal bölümleri hakkında bilgi içerir. Önyükleyici, genellikle daha büyük önyükleyiciyi bir sürücüdeki başka bir bölümden yükleyen küçük bir kod parçasıdır. Windows'u yüklediyseniz, Windows önyükleme yükleyicisinin ilk bitleri burada bulunur; bu nedenle , üzerine yazılırsa ve Windows başlamazsa MBR'nizi onarmanız gerekebilir . Linux kurduysanız, GRUB önyükleyici genellikle MBR'de bulunur.

MBR'nin sınırlamaları vardır. Yeni başlayanlar için.
  1. MBR yalnızca boyutu 2 TB'a kadar olan disklerle çalışır.
  2. MBR ayrıca yalnızca dört birincil bölümü destekler;

daha fazlasını istiyorsanız, birincil bölümlerinizden birini "genişletilmiş bölüm" yapmanız ve içinde mantıksal bölümler oluşturmanız gerekir.

Windows disk management extended partitions with mbr

GPT'nin Avantajları

GPT, GUID Bölüm Tablosu anlamına gelir. Yavaş yavaş MBR'nin yerini alan yeni bir standarttır. Tıknaz eski BIOS'u daha modern bir şeyle değiştiren UEFI ile ilişkilidir . GPT, sırayla, hantal eski MBR bölümleme sistemini daha modern bir şeyle değiştirir. Buna GUID Bölüm Tablosu adı verilir, çünkü sürücünüzdeki her bölümün "küresel olarak benzersiz bir tanımlayıcısı" veya GUID—dünyadaki her GPT bölümünün muhtemelen kendi benzersiz tanımlayıcısına sahip olacağı kadar uzun bir rastgele dizesi vardır.

GPT, MBR'nin sınırlarından etkilenmez. GPT tabanlı sürücüler, işletim sistemine ve dosya sistemlerine bağlı olarak boyut sınırlarıyla çok daha büyük olabilir . GPT ayrıca neredeyse sınırsız sayıda bölüme izin verir. Yine, buradaki sınır, işletim sisteminiz olacaktır; Windows, bir GPT sürücüsünde 128 adede kadar bölüme izin verir ve bunların çalışması için genişletilmiş bir bölüm oluşturmanız gerekmez.

Bir MBR diskinde, bölümleme ve önyükleme verileri tek bir yerde depolanır. Bu verilerin üzerine yazılır veya bozulursa, başınız belada demektir. Buna karşılık, GPT bu verilerin birden çok kopyasını diskte depolar, bu nedenle çok daha sağlamdır ve veriler bozulduğunda kurtarılabilir.

GPT, verilerinin eksiksiz olduğunu kontrol etmek için döngüsel artıklık denetimi (CRC) değerlerini de saklar. Veriler bozuksa, GPT sorunu fark edebilir ve hasarlı verileri diskteki başka bir konumdan kurtarmaya çalışabilir. MBR'nin verilerinin bozuk olup olmadığını bilmesinin hiçbir yolu yoktur; yalnızca önyükleme işlemi başarısız olduğunda veya sürücünüzün bölümleri kaybolduğunda bir sorun olduğunu görürsünüz.
Windows 8.1 gpt disk management with more than four primary partitions

Uyumluluk

GPT sürücüleri genellikle bir "koruyucu MBR" içerir. Bu MBR türü, GPT sürücüsünün tüm sürücüye yayılan tek bir bölüme sahip olduğunu söyler. Bir GPT diskini yalnızca MBR'leri okuyabilen eski bir araçla yönetmeye çalışırsanız, tüm sürücüye yayılan tek bir bölüm görecektir. Bu koruyucu MBR, eski araçların GPT sürücüsünü bölümlenmemiş bir sürücü sanmamasını ve GPT verilerinin üzerine yeni bir MBR yazmamasını sağlar. Başka bir deyişle, koruyucu MBR, GPT verilerinin üzerine yazılmasını önler.

Windows, yalnızca Windows 10, 8, 7, Vista'nın 64 bit sürümlerini ve ilgili sunucu sürümlerini çalıştıran UEFI tabanlı bilgisayarlarda GPT'den önyükleme yapabilir. Windows 10, 8, 7 ve Vista'nın tüm sürümleri GPT sürücülerini okuyabilir ve bunları veri için kullanabilir; UEFI olmadan bunlardan önyükleme yapamazlar.

Diğer modern işletim sistemleri de GPT'yi kullanabilir. Linux, GPT için yerleşik desteğe sahiptir. Apple'ın Intel Mac'leri artık Apple'ın APT (Apple Partition Table) şemasını kullanmıyor ve bunun yerine GPT kullanıyor.

Gparted gpt on linux

Bir sürücü kurarken muhtemelen GPT kullanmak isteyeceksiniz. Tüm bilgisayarların yöneldiği daha modern, sağlam bir standart. Eski sistemlerle uyumluluğa ihtiyacınız varsa - örneğin, Windows'u geleneksel BIOS'lu bir bilgisayardaki bir sürücüden önyüklemeniz gerekiyorsa- şimdilik MBR'ye bağlı kalmanız gerekecek.

yesil ayıraç

Yorum Gönder Blogger Disqus

1.Konu hakkında yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler. 😊
2.Yorumlarınız onaylandıktan sonra yayınlanır.
3.Lütfen yorumlar da hakaret içeren kelimeler kullanmayın.😑
4.Din dil ırk ayrımı yapmayın.😥
5.Konunun alıntı veya yasal olmayan bir durum arz ettiğini düşünüyorsanız iletişim yolu ile bize ulaşarak bildirebilirsiniz hak ihlali durumlarında 3 iş günü içerisinde konu kaldırılacaktır.👮‍♂️
6.Kırık ve eksik linki yorum olarak bildirin konu 24 saat içerisinde düzenlenecektir.👍

 
Yukarı Çık